Heb je Last van Besluiteloosheid
Jij en jouw keuzes
Jij en jouw keuzes
3 min

Heb je Last van Besluiteloosheid? Leer Beslissingen te Nemen

3 min

Heb je Last van Besluiteloosheid? Leer Beslissingen te Nemen

Heb je ooit het gevoel gehad dat je moeite had om beslissingen te nemen? Dat je continu twijfelde en niet wist welke keuze je moest maken? Het kon zijn dat je bang was om de verkeerde beslissing te nemen, of dat je de consequenties van een beslissing niet kon overzien of wilde aanvaarden. Besluiteloosheid komt vaak voor bij mensen met stress of een burn-out. Op het moment dat stress de overhand neemt, wordt het nemen van goede beslissingen lastiger. Maar hoe komt dat? In dit blog lees je er alles over.

Wat is Besluiteloosheid?

Besluiteloosheid komt voort uit twijfel, onzekerheid of gebrek aan zelfvertrouwen. Iemand die besluiteloos is, is onvoldoende doortastend, blijft twijfelachtig en is niet daadkrachtig. Het kost iemand die besluiteloos is moeite om te beslissen over simpele dingen.

Hoe Herken je Besluiteloosheid?

Mensen die besluiteloos zijn, nemen vaak zorgen of mislukkingen uit het verleden mee bij het maken van nieuwe keuzes. Ze voelen zich angstig en onzeker. Dat maakt het lastig om een besluit te nemen, omdat ze ‘het falen’ van het verleden willen voorkomen.

In Welke Situaties Herken je Besluiteloosheid?

Kun je niet kiezen tussen koffie of thee wanneer je op zondagmorgen thuis zit, dan is er niet direct sprake van besluiteloosheid. De situatie wordt anders, wanneer je grotere beslissingen continu uitstelt of niet durft te nemen. Besluiteloosheid kan zich voordoen op je werk, waar je meegaat in wat het team of de groep wil en geen eigen beslissingen neemt. Maar ook thuis speelt besluiteloosheid een rol, bijvoorbeeld wanneer je partner altijd de knopen doorhakt omdat jij dit niet doet. Besluiteloosheid herken je bijvoorbeeld doordat je:

  • Continu checkt wat anderen van een idee vinden.
  • Voordat je iets koopt, eerst aan vijf mensen vraagt of ze het een goed idee vinden.
  • Maar niet kunt kiezen of je nu naar A of B op vakantie wilt.

Oorzaken van Besluiteloosheid

Jezelf steeds opnieuw in twijfel trekken, komt vaak voort uit angst. Je bent bang om fouten te maken die je in het verleden hebt gemaakt en je bent bang om controle te verliezen. Deze onzekerheid wordt vaak gevormd in je jeugd of door vervelende ervaringen uit het verleden. Deze ervaringen bepalen hoe zeker je in het leven staat.

Wat Vindt een Ander van Mij?

Mensen die besluiteloos zijn, zijn veel bezig met wat anderen vinden van hun (te nemen) besluit. Dit zorgt ervoor dat je de mening van een ander zwaarder laat wegen dan die van jezelf. Het is natuurlijk nutteloos, want je weet niet wat een ander denkt. Jouw eigen mening is net zo belangrijk als die van een ander.

Ontdek hoe Loslaten jou een plezieriger leven kan geven

De Gevolgen van Besluiteloosheid

Besluiteloosheid zorgt ervoor dat je geen risico's neemt en vervolgens minder ‘gekke’ dingen meemaakt. Je beperkt jezelf, want je wilt eigenlijk vooruit, maar dat durf je niet. Iets nieuws en iets anders maakt je angstig, want je bent bang voor de gevolgen. Besluiteloosheid geeft veel onrust en kost je energie. Veel mensen die een burn-out hebben, geven vaak besluiteloosheid aan als oorzaak van hun situatie. Je bent namelijk continu aan het uitstellen en dit geeft veel stress. Het gaat om de beslissing waarvan je al een tijdje weet dat je die moet nemen.

Wat Kun je Zelf Doen aan Besluiteloosheid?

Ik heb een aantal praktische tips voor je:

  • Durf Knopen Door te Hakken:

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar vraag je af: is vastzitten in de oude situatie enger dan in het diepe springen en de beslissing wel nemen?

  • Maak een Lijstje:

Pak pen en papier en schrijf de voordelen en nadelen van beide keuzes op. Het helpt om een keuze rationeel te maken, zodat je er zonder emotie naar kijkt.

  • Schrijf op Wat Jij Wilt:

Schrijf op: wanneer je je niks aantrekt van andere mensen, welke keuze zou je dan maken? Het helpt om de ballast van de ander even opzij te zetten, omdat dit de beslissing beïnvloedt.

  • Laat de Angst Los:

Besluiteloosheid wordt vaak gevoed door angst voor het onbekende. Werk eraan om deze angst los te laten door te denken aan eerdere successen en door te vertrouwen op je vermogen om met de gevolgen van je keuzes om te gaan.

  • Accepteer dat Fouten Mogen:

Geen enkele beslissing is foutloos. Accepteer dat fouten maken deel uitmaakt van het leerproces en dat elke beslissing, goed of slecht, je een stap verder brengt.

  • Vraag om Hulp:

Als je echt vastloopt, vraag dan om hulp. Soms kan het perspectief van een vriend, familielid of coach je helpen om duidelijkheid te krijgen en kun je vervolgens een besluit te nemen.

Gratis kennismaking Loslaten

Conclusie

Besluiteloosheid kan je leven aanzienlijk bemoeilijken en kan leiden tot veel stress en onrust. Door je angsten te herkennen en die vervolgens los te laten, kun je leren om knopen door te hakken en de controle over je leven terug te krijgen. Laat de angst los, vertrouw op jezelf en durf beslissingen te nemen. Je zult merken dat het nemen van beslissingen je meer vrijheid en rust geeft.

Groet,

Gerrit

Klik hier om wekelijks een inspirerende blog in je mailbox te krijgen

Categorieën