Jezelf afwijzen: Stop met Jezelf Omlaag Halen!
Jezelf afwijzen: Stop met Jezelf Omlaag Halen!
Jezelf afwijzen is pijnlijk. Jezelf afwijzen maakt je ook gevoeliger voor de afwijzing van anderen. Deze blog kan je op weg helpen in je persoonlijke zoektocht naar de oorzaak van zelfafwijzing. De volgende vragen komen aan bod: Wat is zelfafwijzing precies? Waarom denk je zo negatief over jezelf? En hoe kun je jezelf accepteren zoals je bent?
Betekenis van Zelfafwijzing
Zelfafwijzing is het tegenovergestelde van zelfliefde. Bij zelfafwijzing heb je negatieve gedachten over jezelf, waarmee je jezelf omlaag haalt en afwijst. Iedereen denkt weleens iets negatiefs over zichzelf. Maar bij zelfafwijzing neem je deze gedachten serieus en geloof je ze echt.
Voorbeelden van zelfafwijzende overtuigingen zijn:
- Ik ben niet goed genoeg
- Ik ben dom
- Ik ben lelijk
- Ik ben zwak
- Ik ben te dik
- Ik ben onopvallend
- Ik ben te veel
Bij zelfafwijzing kun je vaak boos op jezelf zijn. Je kunt er niet tegen wanneer je een fout maakt en je bent heel kritisch op jezelf. Ook kun je je heel snel schamen en je schuldig voelen. Waar komt dit innerlijke conflict met jezelf vandaan?
Oorzaak van Zelfafwijzing
Zelfafwijzing kan ontstaan door nare gebeurtenissen in het verleden. Het kan zijn dat je als kind afwijzing van je ouders hebt gevoeld wanneer ze kritiek op je hadden of je straften. Maar het kan ook zijn dat je vroeger werd gepest, in de steek bent gelaten of jezelf vaak genegeerd hebt gevoeld.
De oorzaak van zelfafwijzing kan heel divers zijn en vraagt om een persoonlijke zoektocht. Wat de meesten gemeen hebben, is dat een nare gebeurtenis niet goed wordt verwerkt. Je hebt daardoor als kind – of misschien op latere leeftijd – een negatieve conclusie over jezelf getrokken en deze overtuiging is in je geheugen opgeslagen.
Elke keer dat er iets gebeurt dat deze herinnering oproept, word je onbewust ook aan deze negatieve overtuiging herinnerd. Als je bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat je niets waard bent, kan een stukgelopen relatie extra pijnlijk zijn. Het voelt dan alsof je voor jezelf bevestigt: “Zie je wel dat het heel moeilijk is om van mij te houden.”
Ontdek hoe Loslaten jou een plezieriger leven kan geven
Gevolgen van Zelfafwijzing
Zelfafwijzing kan verstrekkende gevolgen hebben die van grote invloed zijn op je dagelijkse leven. Misschien herken je je in een of meerdere van de volgende omschrijvingen:
Afhankelijk van Liefde en Erkenning van Anderen:
Aangezien je jezelf afwijst, is de mening van anderen heel belangrijk voor je. Je bent er constant mee bezig wat anderen denken en je wordt afhankelijk van hun erkenning. Je voelt je pas goed na een schouderklopje of een complimentje.
Gevoelig voor de Afwijzing van Anderen:
Je negatieve zelfbeeld maakt je extra gevoelig voor afwijzing van anderen. Je teert op complimenten en aanmoedigende woorden om je goed te voelen. Zodra iemand iets negatiefs zegt, voel jij je gelijk afgewezen en die afwijzing kan je heel diep raken.
Snel Geïrriteerd Raken:
Zelfafwijzing kan je een kort lontje geven. Je vat alles heel persoonlijk op en schiet snel in de verdediging. Dit kan anderen een bepaald beeld van jou geven, terwijl je eigenlijk niet zo bent.
Willen Bewijzen dat je Goed Genoeg Bent:
Zelfafwijzing kan je perfectionistisch maken. Je wilt alles op alles zetten om te bewijzen dat je wel goed genoeg bent, wat kan leiden tot stress en burn-out.
Zelfafwijzing Vervangen door Zelfliefde
De eerste stap naar een evenwichtiger zelfbeeld is het herkennen van de negatieve gedachtenpatronen over jezelf. Wat zijn jouw terugkerende negatieve gedachten waarmee jij jezelf veel pijn bezorgt?
We hebben allemaal de neiging negatief te denken en veel zelfkritiek te hebben. Maar besef dat jij boven die gedachten kunt staan en invloed kunt hebben op wat je wel en niet denkt. Jij bepaalt wat wel en niet waar is.
De negatieve gedachten over jezelf ben je in de loop der jaren gaan geloven. Onthoud goed: de gedachten zitten in je hoofd, maar je bent deze gedachten niet.
Laat de Onderliggende Aannames Los
Laat de onderliggende aanname los, waarin je gelooft dat deze negatieve overtuigingen waar zijn. Dit betekent niet dat je jezelf dwingt om opeens positief te denken, maar dat je begint met het loslaten van de overtuigingen die je niet dienen. Dit proces vraagt tijd en geduld, maar is essentieel voor het ontwikkelen van zelfliefde.
Conclusie
Zelfafwijzing is pijnlijk en kan je geluk en welzijn belemmeren. Door zelfinzicht te ontwikkelen en de onderliggende oorzaken van je zelfafwijzing los te laten, kun je beginnen met het opbouwen van een evenwichtiger zelfbeeld. Herken je negatieve gedachten, besef dat je ze kunt beïnvloeden en vervang ze door zelfliefde. Je zult merken dat je minder gevoelig wordt voor de afwijzing van anderen en dat je meer innerlijke rust en zelfacceptatie ervaart.
Groet,
Gerrit
Klik hier om wekelijks een inspirerende blog in je mailbox te krijgen