Gelukkige jongen
Jij en Loslaten
Jij en Loslaten
3 min

Van afscheidsbrief naar nieuw leven: de kracht van loslaten

3 min

Als jullie deze brief lezen, dan ben ik er waarschijnlijk niet meer.’ 

Maar dit is wat er gebeurde…

Over het algemeen deel ik niet snel de mooie succesverhalen van klanten, ook al zijn die er meer dan genoeg. Noem het bescheidenheid, of simpelweg mijn stijl – ik hoef niet zo nodig op de voorgrond te treden. Maar deze keer stap ik bewust naar voren. Niet om mezelf te promoten (dat doen mijn klanten wel 😉), maar om jullie te laten zien wat de kracht van loslaten écht kan betekenen.

Wat trouwens steeds meer wetenschappelijk wordt onderbouwd. Dat schijnt op de een of andere manier voor veel mensen belangrijk te zijn. Maar belangrijker nog: wat het écht betekent, blijkt uit de verhalen van de mensen zelf. Hun waarnemingen zeggen namelijk alles.

Het verhaal

Begin juli kreeg ik een telefoontje van een verdrietige en geëmotioneerde moeder. Ze had op de kamer van haar 16-jarige zoon een afscheidsbrief gevonden. Een brief waarin stond: “Als jullie deze brief lezen, dan ben ik er waarschijnlijk niet meer.”

Na eerdere, niet succesvolle gesprekken met andere instanties belde ze mij: of ik misschien haar zoon kon helpen.

Vol vertrouwen zei ik: ja.

Dat vertrouwen komt voort uit mijn eigen ervaring. Ooit zat ik zelf in een diepe depressie. Ik weet hoe het voelt om daar te zijn, en hoe belangrijk het is om niet te blijven vechten, maar juist de onderliggende oorzaak te leren loslaten.

Vanaf eind augustus ben ik met hem aan de slag gegaan. Hij kwam bij mij als een stille, gesloten jongen, vol verdriet en met nauwelijks hoop. Samen hebben we stap voor stap gewerkt aan het loslaten. Ik heb alle stappen die ik in de loop der jaren heb ontwikkeld met hem doorlopen. Niet door emoties weg te drukken, maar door ze te herkennen, de onderliggende laag te ontdekken en ze vervolgens los te laten.

De eerste keer dat we spraken, zei hij na afloop: “Eindelijk iemand die echt naar me luistert.” Dat was voor mij een teken dat we een goede basis hadden gelegd om verder te werken.

De reacties: Hun eigen woorden zeggen alles:

Moeder Wianda:
*"Mijn zoon (16 jaar) ging door een nare en donkere periode in zijn leven met volop negatieve gedachten, verdriet en spanningen. Dat wil je als moeder liever niet zien bij je kind. Maar het was wel de realiteit.

Via via contact met Gerrit gezocht. We konden gelukkig snel terecht.

Mijn zoon ging eerst elke week naar Beetsterzwaag voor een wandeling in het bos met Gerrit. Mijn zoon is geen prater, maar al na het eerste gesprek met Gerrit zei hij: 'Eindelijk iemand die echt naar me luistert.' Bij de gesprekken die volgden werd mijn zoon steeds meer open. Gerrit stelde de juiste vragen, die mijn zoon op zijn eigen tempo even op zich in kon laten werken. Gerrit neemt alle tijd en luistert écht. Mijn zoon voelde zich helemaal op zijn gemak, waardoor hij veel durfde te delen (en Gerrit had daarbij nooit een oordeel).

En nu? Mijn zoon kan nu beter met lastige situaties omgaan en heeft geleerd dat hij zich niet schuldig hoeft te voelen. Zo fijn!

Inmiddels zitten we in de afrondende fase en mijn zoon staat veel steviger in zijn schoenen. Hij weet beter met zijn gedachten om te gaan en heeft leren loslaten. Hij geeft zijn gevoel inmiddels een 9!

Ook ik als moeder heb veel geleerd van Gerrit: de juiste vragen stellen, echt luisteren, vertragen en – heel belangrijk – niet vóór mijn zoon gaan staan, maar naast en achter hem. Zodat hij fouten kan maken, kan vallen en zelf weer op kan staan. Waar nodig met hulp van ons.

Opgelucht en geweldig tevreden met het resultaat!

Gerard (zoon, 16 jaar):
"Bij mijn eerste gesprek met Gerrit was ik heel gesloten en verdrietig. In de gesprekken die volgden wist Gerrit hele goede vragen te stellen, die mij meer lieten nadenken. Ik heb geleerd om mijn gevoelens los te laten en bij dingen stil te staan. Ik heb Gerrit ervaren als een fijne man. Ik voelde me erg op mijn gemak en kon alles zeggen, met begrip van Gerrit."

En nu?

Hij is veranderd in een gezellige jongeman. Hij heeft weer plezier in het leven, slaapt goed en loopt niet langer weg voor zijn emoties. Sterker nog, hij kan ze nu loslaten wanneer dat nodig is. Waar hij zijn leven eerder een cijfer onder het vriespunt gaf, geeft hij het nu een 9 op een schaal van 1 tot 10.

Hoe mooi is dat?

Loslaten is niet alleen belangrijk in persoonlijke ontwikkeling, maar ook in professionele context. Hoe ga jij om met uitdagingen en emoties?

Wil je meer ontdekken over hoe de drang naar controle ons kan beperken en hoe je innerlijke vrijheid kunt vinden door los te laten? Lees dan het artikel met wetenschappelijke inzichten: De Illusie van Controle: Hoe Loslaten Je Leven Verrijkt.

"Negatieve emoties zijn geen vijanden, maar eerder de boodschappers van wat je nog mag loslaten.” – Gerrit van der Heide

Groet,

Gerrit


Wekelijkse Inspiratie in Jouw Mailbox: Gratis Blogs over Loslaten

Wil je wekelijks inspiratie ontvangen over hoe je omgaat met tegenslagen en loslaten? Meld je aan voor gratis blogs en krijg praktische inzichten en tips voor een rustiger en gelukkiger leven.

Categorieën