Wat is het Verschil tussen Emoties en Gevoelens?
Jij en vasthouden
Jij en vasthouden
2 min

Emoties en Gevoelens: Wat Is Het Verschil en Wat Kun Je Ermee?

2 min

Emoties en Gevoelens: Wat Is Het Verschil en Wat Kun Je Ermee?

Emoties en gevoelens worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. In deze blog leg ik uit wat het verschil is tussen beide, waarom ze niet door elkaar gebruikt kunnen worden en hoe je met emoties en gevoelens om kunt gaan.

Wat is het Verschil tussen Emoties en Gevoelens?

Een van de eerste verschillen en misschien wel de belangrijkste  is dat voelen een werkwoord is en emoties een zelfstandig naamwoord. Dit lijkt misschien triviaal, maar het heeft grote implicaties met betrekking tot hoe we met emoties en gevoelens omgaan. Met een werkwoord kun je werken, terwijl een zelfstandig naamwoord een toestand beschrijft.

Voelen Kan Wel, “Emotiëen” Niet

Wanneer je het hebt over gevoelens, dan kun je deze voelen. Met emoties is dat niet het geval. Je kunt niet 'emotiëen'. Dit verschil komt voort uit hoe het lichaam en onze hersenen werken.

Gevoelens Geven een Inschatting van de Situatie

In een bepaalde situatie interpreteren je zintuigen alles wat er gebeurt. Je ogen zien de situatie, je oren horen de geluiden, je ruikt een bepaalde lucht, enzovoort. Deze informatie gaat het lichaam in en daar wordt een inschatting gemaakt: is de situatie veilig of niet? Is de situatie niet veilig, dan wordt er een bepaald gevoel afgegeven, vaak omschreven als een 'onderbuikgevoel' of een 'unheimisch gevoel'. Dit gevoel zorgt ervoor dat je op je hoede bent.

Ontdek hoe Loslaten jou een plezieriger leven kan geven

Gevoelens Worden Samengevoegd tot Emoties

Ons lichaam kan een heel scala aan gevoelens teweegbrengen, zoveel zelfs dat onze hersenen niet alle combinaties kunnen opslaan. Daarom worden de verschillende gevoelens gecategoriseerd in emoties. Bijvoorbeeld, tientallen verschillende gevoelens in vluchtsituaties vallen onder de categorie 'angst'.

Voorbeelden van Gevoelens

Hier zijn enkele voorbeelden van verschillende gevoelens die je kunt ervaren:

  • Dichtgeknepen keel: Dit kan voorkomen bij benauwende situaties en is vaak gekoppeld aan angst.
  • Drukkend gevoel in het hoofd: Vaak een gevolg van mentale uitputting, zoals bij een burn-out.
  • Zenuwachtig gevoel: Geassocieerd met de emotie angst, het kan aanvoelen als vlinders in je buik, maar dan negatief.
  • Brok in de keel: Dit gevoel wordt vaak geassocieerd met verdriet, maar kan ook wijzen op onderdrukte gevoelens.
  • Drukkend gevoel in de maag/middenrif: Kan een gevolg zijn van opgekropte gevoelens.

Waarom We Emoties en Gevoelens Onderdrukken

Impactvolle gebeurtenissen in ons leven gaan vaak gepaard met intense gevoelens en emoties. Omdat we nooit hebben geleerd hoe we hiermee moeten omgaan, proberen we deze gevoelens te onderdrukken. Dit betekent dat het gevoel in ons lichaam aanwezig blijft en telkens weer opnieuw getriggerd kan worden.

Leren Voelen in Plaats van Denken

Hoewel we vaak proberen gevoelens weg te redeneren, is dit slechts beperkt effectief. Het echte antwoord ligt in het leren voelen in plaats van denken. Wanneer je je gevoelens doorvoelt, verwerk je ze. Dit is de enige manier om echt van bepaalde gevoelens af te komen.

Gratis kennismaking Loslaten

Conclusie

Het begrijpen van het verschil tussen emoties en gevoelens is belangrijk voor je mentale welzijn. Gevoelens zijn directe reacties op situaties die ons lichaam produceert, terwijl emoties categorisaties zijn van deze gevoelens. Door te leren voelen in plaats van te denken, kun je emoties en gevoelens beter verwerken en je mentale gezondheid verbeteren. Begin vandaag nog met het herkennen van je gevoelens en geef jezelf de ruimte om ze te doorvoelen. Dit is de sleutel tot een leven met minder stress en meer innerlijke rust.

Groet,

Gerrit

Klik hier om wekelijks een inspirerende blog in je mailbox te krijgen

Categorieën