Teveel aan je Hoofd
Jezelf vrijmaken
Jezelf vrijmaken
4 min

Teveel aan je Hoofd? Zo Creëer je Rust en Ruimte

4 min

Teveel aan je Hoofd? Zo Creëer je Rust en Ruimte

Heb jij regelmatig een vol hoofd? Dan is er waarschijnlijk het volgende aan de hand: je hebt óf te veel dingen aan je hoofd, óf je maakt je veel te druk over zaken waar jij geen invloed op hebt. In deze blog kijken we naar beide oorzaken en wat er allemaal meespeelt. Daarnaast bespreken we hoe het leerprogramma Loslaten je kan helpen om rust in je hoofd te creëren.

Wat Betekent een Vol Hoofd hebben?

Een vol hoofd hebben, betekent dat je gedachten overweldigd zijn door verschillende zorgen, taken en verantwoordelijkheden. Dit kan resulteren in stress, vermoeidheid en het gevoel dat je nooit rust hebt. Er zijn twee voornaamste oorzaken:

  • Te Veel Dingen aan je Hoofd
  • Te Veel Druk Maken over Zaken waar je Geen Invloed op Hebt

Oorzaak 1: Te Veel Dingen aan je Hoofd

Als je te veel hooi op je vork neemt, dan is het niet meer dan logisch dat je een vol hoofd krijgt. Je probeert namelijk meer ballen in de lucht te houden, dan je aankunt. Hierdoor loop je op je tenen en dat houd je niet lang vol. Vergelijk het met een boekenplank.

Beeld je een bibliotheekmedewerker in die met liefde één van zijn eigen boekenplanken onderhoudt. Hij zorgt dat het stof steeds wordt weggepoetst en dat de boeken op alfabetische volgorde staan. Zolang er niet te veel boeken op staan, gaat het goed. Maar als er meer boeken op de plank komen dan dat er ruimte voor is, dan heeft de medewerker geen overzicht meer. De plank zakt door en alle boeken komen op de grond terecht of de boeken die aan de rand staan vallen van de plank af. Het moge duidelijk zijn: het is te veel. Er is niet genoeg ruimte en daardoor ontstaat een te volle plank. Een te vol hoofd dus.

Ontdek hoe Loslaten jouw leven plezieriger en lichter kan maken

Wat Kun Je Doen?

  • Prioriteren:

Maak een lijst van alles wat je moet doen en markeer wat het belangrijkste is. Focus je eerst op die taken.

  • Delegeren:

Probeer taken over te dragen aan anderen waar mogelijk. Je hoeft niet alles zelf te doen.

  • Neem Pauzes:

Gun jezelf regelmatig rustpauzes om te ontspannen en om je geest leeg te maken.

  • Leerprogramma Loslaten:

Gebruik het leerprogramma Loslaten om te leren hoe je taken kunt loslaten die niet essentieel zijn, zodat je hoofd minder vol raakt.

  • Wat zijn de taken of zorgen die momenteel je hoofd het meest vullen, en welke daarvan zou je kunnen prioriteren of loslaten?

Oorzaak 2: Te Veel Druk Maken over Zaken waar je Geen Invloed op Hebt

Daarnaast kan het ook zijn dat je je veel te druk maakt over dingen waar jij als persoon geen invloed op hebt. Denk aan zorgen over de toekomst, piekeren over het verleden, het weer, de (wereld)politiek of het gedrag van anderen (mensen in het verkeer, een ex-partner…). Je hebt alleen invloed op hoe jij reageert. Maar hoe vaak probeer je wel degelijk invloed uit te oefenen op het gedrag van anderen? Als je je veel bezighoudt met zaken waar je geen invloed op hebt, zul je ook merken dat je snel een vol hoofd krijgt. De boekenplank wordt namelijk gemakkelijk gevuld (er zijn veel zaken waar wij geen invloed op hebben!).

Misschien ken je de termen cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid. Alles waar wij zelf directe invloed op hebben, valt binnen de cirkel van invloed. Een bredere cirkel daaromheen omvat alles waar je je betrokken bij voelt – maar zelf geen invloed op hebt. Het kan dus lonen om je aandacht te gaan richten op alles waar jij invloed op hebt. En om alles waar je slechts betrokken bij bent, te laten voor wat het is. Natuurlijk hoef je niet onverschillig te worden. Maar je kunt wel constateren dat het is zoals het is en het niet proberen te veranderen. Want dat kost juist zoveel energie en levert je dus zo snel een vol hoofd op!

Wat Kun Je Doen?

  • Focus op het Hier en Nu:

Probeer je te concentreren op het huidige moment in plaats van te veel na te denken over de toekomst of het verleden.

  • Controleerbare Acties:

Richt je op acties die je daadwerkelijk kunt controleren en laat de rest los.

  • Loslaatvaardigheden:

Gebruik de loslaatvaardigheden om je geest tot rust te brengen.

  • Leerprogramma Loslaten:

Integreer het leerprogramma Loslaten in je dagelijks leven om te leren hoe je beter kunt omgaan met zaken waar je geen invloed op hebt en los kunt laten.

  • Hoe vaak pieker jij over dingen waar je geen invloed op hebt, en wat zou er veranderen als je die zorgen leert loslaten?

Waarom Loslaten Je Helpt

Het leerprogramma Loslaten biedt een effectieve manier om je hoofd leeg te maken en je leven minder overweldigend te maken. Door te leren loslaten, kun je:

  • Stress Verminderen:

Loslaten helpt je om minder druk te voelen en meer rust te ervaren.

  • Betere Focus:

Door onnodige zorgen los te laten, kun je je beter concentreren op wat echt belangrijk is.

  • Meer Energie:

Minder mentale ballast betekent meer energie voor de dingen die er echt toe doen.

  • Verbeterde Relaties:

Door minder gestrest en meer aanwezig te zijn, kun je diepere en meer betekenisvolle relaties opbouwen.

Gratis kennismaking Loslaten

Conclusie

Een vol hoofd kan een zware last zijn om te dragen, maar door de oorzaken te herkennen en de loslaatvaardigheden toe te passen, kun je je geest tot rust brengen en je stress verminderen. Onthoud dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en prioriteit te geven aan je mentale gezondheid. Het leerprogramma Loslaten kan je hierbij helpen door je te leren hoe je effectief kunt loslaten en meer ruimte in je hoofd kunt creëren.

Groet,

Gerrit

Klik hier om wekelijks een inspirerende blog in je mailbox te krijgen

Categorieën